Nestkastje voor een koolmees zelf maken met een bouwtekening

Zelf een nestkastje maken voor een koolmees doe je met de juiste bouwtekening. Dat is belangrijk, want een koolmeesje stelt flink wat eisen aan zijn vogelhuis. Hierbij kun je denken aan de diameter van het gat en de juiste houtsoort.

Wil je zelf een nestkastje voor een koolmees maken? In dit artikel vertellen we je precies hoe je dat moet doen.

Waarom zelf een nestkast voor koolmeesjes maken?

Een vogelhuisje voor koolmezen maken is niet alleen leuk om te doen. Het bespaart je ook nog eens flink wat geld. Voor een koolmees nestkast betaal je in de winkel al snel een klein vermogen.

Met de juiste bouwtekening is dat niet nodig. Zelf nestkastjes maken doe je ook om de vogelpopulatie in je tuin te kunnen vermeerderen.

Door koolmezen een fijne broedkast te bieden, kun je het volgende jaar nog meer vrolijke fluiters verwelkomen in je tuin. Een nestkast is ook een veilig onderkomen voor een koolmees. Zo vallen ze niet ten prooi aan katten of roofvogels.

De eisen waaraan kastjes voor koolmezen moeten voldoen

Wist je dat een koolmees tot wel 12 eieren kan leggen? Dat betekent dat de nestkast groot genoeg moet zijn voor 13 a 14 vogels. Ook een invliegopening met een goede diameter is van belang. Zo voorkom je dat de kast én de vogeltjes bereikbaar zijn voor ongenode gasten zoals katten of spechten.

nestkastje koolmees

Natuurlijk moet het koolmees nestkastje ook gemaakt zijn van stevig en waterbestendig hout. Zo heb je namelijk jaren plezier van je zelfgemaakte houten vogelhuis voor koolmeesjes.

Als je zelf nestkastjes voor mezen wilt maken, dan is het ook verstandig om rekening te houden met de aanvliegroute en de hangplaats.

  • Houd je aan de exacte afmetingen zoals deze in de nestkast bouwtekening staan beschreven. Dat geldt voor de hoogte en diepte van de kast, maar ook voor de invliegopening.
  • Hang de houten kast niet in de volle zon of op de regenkant. De beste positie voor het ophangen van een koolmeeskastje is meest oostelijk.
  • De ideale hoogte voor de kast ligt op circa 1.80 meter. Dat kan in een boom zijn, maar natuurlijk ook onder een carport of een overkapping. Deze hoogte is het meest veilig voor de vogels en het minst aantrekkelijk voor katten.
  • De aanvliegroute van de vogels moet vrij zijn van obstakels. Hierbij kun je denken aan takken of bladeren.

Houd er bij het bouwen van een nestkast voor koolmezen rekening mee dat de vogels het hout “testen” op geschiktheid. Dit klinkt vreemd, maar koolmeesjes doen dit door luid tikken tegen de zijkant of bovenkant van de kast.

Als je het nestkastje te dicht bij het huis hangt, kun je hier hinder van ondervinden. Een rustige plek verdiend dus de voorkeur.

Het reinigen en schoonmaken van zelfgemaakte broedkasten

Ja, een broedkast voor koolmezen kun je reinigen. Mits je dit op het juiste moment doet. Als je zelf nestkastjes voor koolmeesjes wilt maken, dan hoef je deze niet te voorzien van bodembedekking. Dit doen de vogels zelf.

Het toevoegen van extra materiaal kan zelfs gevaarlijk zijn voor de jongen van de koolmees. Deze kunnen namelijk makkelijk verstrikt raken in het materiaal.Jouw zelfgemaakte houten broedkast reinigen doe je bij voorkeur als de jongen zijn uitgevlogen.

Houd een overgangsperiode aan van ongeveer 3-4 dagen. Het oude nest kun je verwijderen met behulp van handschoenen. Een koolmezen nestkastje kan namelijk behoorlijk wat ongedierte bevatten zoals bijvoorbeeld vlooien.

Na het verwijderen van het nest kunt de houten nestkast schoonmaken met heet water.

Gebruik geen reinigingsmiddelen. Een schoonmaakbeurt in het vroege voorjaar is ook een aanrader. Mede omdat koolmezen graag in deze vogelhuisjes slapen en overwinteren.

nestkastje koolmees bouwen

Hoe groot is de kans dat er wordt genesteld in een zelfgemaakte koolmeeskast?

Die kans is zeer aannemelijk. Koolmezen nestelen namelijk heel graag in een boom opening of een houten nestkastje. Je merkt dat jouw zelfgemaakte kast wordt bewoond als de vogels vanaf het vroege voorjaar af en aanvliegen. Dan is de bouw van het nest begonnen.

Tussen de maanden april en juli wordt er gebroed. Legsels van 12 eieren zijn hierbij geen uitzondering. Na ongeveer 3 weken vliegen de jonge koolmeesjes uit.

Duidelijke bouwtekening downloaden voor koolmees nestkasten

Meer vogels en koolmezen verwelkom in jouw tuin met een zelfgemaakte broedkast, begint met een duidelijke bouwtekening. Deze tekening bevat niet alleen een stap-voor-stap instructie, maar ook de juiste afmetingen voor een koolmeeskastje.

Hierbij kun je denken aan de hoogte en de breedte, maar natuurlijk ook aan de diameter van de invliegopening. De houtsoort voor jouw zelfgemaakte kast bepaal je zelf. Je kunt ervoor kiezen om nestkastjes van vurenhout te maken, maar ook douglas is een optie.

Eventueel kun je de buitenzijde van de kast ook nog behandelen met een weerbestendige lak. Zo heb je nog langer plezier van jouw zelfgemaakte broedkastje voor de koolmees.

Wil je de koolmezen nog scherper in de gaten houden zonder dat je deze vogels stoort?

Dan kun je ook een nestkast met camera maken. Houd er dan wel rekening mee dat je de broeikas voor koolmezen aan de bovenzijde van wat extra gaten voorziet. Natuurlijk zonder dat dit ten koste gaat van de waterdichtheid van het dak.

Kies een camera die de beelden doorstuurt naar jouw smartphone. Zo kun je de broedperiode vanaf een afstand nauwlettend in de gaten houden.

nestkastje koolmees zelf maken

Meer vogels in de tuin? Zelf een houten koolmeeskast maken met bouwtekening

Vogels zijn natuurlijk meer dan welkom in jouw tuin. Het vrolijke gekwetter van deze vogels zorgt voor meer gezelligheid in de lente en zomer. Maar, wist je dat je met het ophangen van een zelfgemaakte koolmees nestkast ook minder overlast hebt van vliegen en muggen?

Deze vogels vangen en eten namelijk tot wel 1000 insecten per dag. Dat doen ze vooral tijdens de broedperiode waarin ze meerdere monden moeten voeden. Wil je dit voorjaar nog kunnen genieten van een vogelrijke tuin of border? Download dan nu onze koolmees nestkastje bouwtekening.

meer info klik hier >>

About admin

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *