Buitenunit airco wegwerken met een bouwtekening doe je zo..

De zomer staat weer voor de deur. Dat betekent hoge temperaturen buiten, maar op den duur ook binnen. Gelukkig biedt de airconditioning uitkomst. Je geniet van een heerlijk koele omgevingstemperatuur. Overdag, maar natuurlijk ook gedurende de nachtelijke uren.

Professionele klimaatbeheersing heeft echter één nadeel. Iets wat menig huizeneigenaar een doorn in het oog is. De buitenunit van de airco. Hoe kun je deze mooi wegwerken?

De witte en vooral ontsierende unit doet nou eenmaal behoorlijk afbreuk aan de uitstraling.

Daarbij zijn deze buitenkasten niet echt iets waar je deze zomer tegenaan wilt kijken.

Gelukkig kun je de buitenunit van de airco eenvoudig wegwerken. Natuurlijk met een duidelijk werkplan. maak je bij voorkeur van hout. Dit materiaal laat zich eenvoudig bewerken. Dat betekent dat je de unit kunt schilderen in de kleuren van je huis.

Waarom kiezen voor een airco buitenunit omkasting?

Een ombouw maken voor de buitenunit van de airconditioning heeft verschillende redenen. Deze units moeten buiten worden geplaatst. Ze kunnen worden bevestigd aan de gevel. Deze units worden ook wel eens op het platte dak van een woning of schuur geplaatst.

Dat is nodig omdat ze koude buitenlucht moeten kunnen aanvoeren. De warme en vaak vervuilde binnenlucht wordt via de unit vervolgens ook weer afgevoerd. Een plaatsje buiten is dus vanzelfsprekend. Maar er zijn meer redenen waarom je kiest voor een airco kast.

Bijvoorbeeld om de unit te beschermen tegen de invloeden van het weer. Daarbij kun je denken aan regen, vocht en andere weersomstandigheden. Dit verlengt niet alleen de levensduur van de buitenunit, maar uiteraard ook van de klimaatbeheersing zelf.

De buitenunit van de airco wegwerken doe je ook om het geluid te dempen. En dat is natuurlijk wel zo prettig als je deze zomer in alle rust wilt genieten van een fris drankje.

Als laatste wil het oog ook wat. De ombouw van de airco valt weg in de omgeving.

Zeker als je deze maakt van een natuurlijk materiaal zoals hout. Daarnaast is de kast voorzien van diverse luchtschachten waardoor de airco voldoende wordt geventileerd. Zelf een ombouw maken voor de buitenkast van de airconditioning biedt dus veel voordelen.

Airco buitenunit wegwerken: zelf ombouw maken of kopen?

Als je de kast van jouw klimaatbeheersing vakkundig wilt wegwerken, doe je dat met een omkasting of een houten ombouw. Je kunt deze kopen of zelf bouwen. De aanschaf van een buitenunit airco ombouw is vrij prijzig. Houd rekening met enkele honderden euro’s.

Ook voor wat betreft de zoektocht naar een geschikte afmeting ben je al behoorlijk wat van jouw kostbare tijd kwijt. Er bestaan namelijk heel veel verschillende soorten ombouwen. Simpelweg omdat airco’s niet over een standaard of universele maatvoering beschikken.

Als je het geschikte model met de juiste afmeting niet kunt vinden, kun je een buitenunit ombouw op maat laten maken. Bijvoorbeeld van roestvrij staal, kunststof of hout. Houd er wel rekening mee dat de prijs van deze omkasting hoger kan zijn dan de airco zelf.

En omdat je deze aan de gevel of op het dak plaatst, is dat best zonde van je geld.

Een kun je het beste zelf wegwerken. Bijvoorbeeld door het maken van een houten ombouw. Het fijne is dat je zelf bepaald welke houtsoort je gebruikt.

De kosten van de kast houd je dus zelf in de hand. De unit kun je perfect wegwerken omdat je altijd de beschikking hebt over de juiste maat. Die bepaal je namelijk zelf aan de hand van een duidelijke werktekening met zaag- en materiaallijsten.

Welk hout kun je gebruiken voor het omkasten van een airco?

Er zijn veel verschillende houtsoorten die geschikt zijn voor het maken van een ombouw. Welke je kiest is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur, maar ook van het te besteden budget. Hardhout is een stuk prijziger dan douglas, maar heeft wel een langere levensduur. Ook met vurenhout kun je een buitenunit van de airco wegwerken. Andere soorten zijn:

  • Douglas
  • Vurenhout
  • Beuken
  • Hardhout

Om de levensduur te kunnen verlengen, zou je het hout kunnen laten impregneren of zelf behandelen met een weerbestendige beits of lak. Als je de omvatting voorziet van een verflaag wordt het hout ook automatisch beschermt tegen regen, wind en vocht.

Het voordeel hiervan is dat je jouw houten ombouw voor de airco buitenunit kunt afstemmen op de kleuren van je huis. Bijvoorbeeld grachtengroen of antraciet grijs. De kast valt op deze manier nog minder op. En dat is fijn, zeker als de unit aan de voorgevel hangt.

Kun je een airconditioning buitenkast ook geluiddempend maken?

Ja, dat kan! Waar je bij de leverancier flink in de buidel moet tasten voor een geluiddempende ombouw van de airco buitenunit, kun je dat heel eenvoudig zelf. Bijvoorbeeld nadat je eerst zelf een ombouw voor de climate control hebt gebouwd.

En dat heeft zeker een aantal voordelen. In de eerste plaats is het zelf aanbrengen van isolatiemateriaal een stuk goedkoper. Je wilt natuurlijk liever niet teveel geld uitgeven aan de ombouw van jouw klimaatbeheersing. Daarbij heb je de keuze uit materialen zoals:

  • Steenwol: na het wegwerken van de airco buitenunit met een omkasting, kun je deze voorzien van steenwol. Dit materiaal is niet alleen geluiddempend, maar ook vochtregulerend en brandwerend.
  • Glaswol: dit isolatiemateriaal is iets duurder in aanschaf dan steenwol. Het bevat vrijwel dezelfde eigenschappen, maar is isolatie en brandveiligheid is hoger. Dat maakt isoleren met glaswol een betere optie als je de buitenunit van de airco wilt wegwerken.

Wil je de ombouw liever met andere materialen geluiddempend maken? Dan kun je ook nog kiezen voor papiervlokken of isolatieschuim. Dit wordt ook wel PUR genoemd. Ook het aanbrengen van akoestisch noppenschuim is een prima optie om geluidsoverlast te voorkomen als je zelf een airco ombouw wilt maken met een bouwplan.

En waarom zou je een zelfbouw airco kast voor buiten ook isoleren?

Als je de buitenunit van de airco wilt wegwerken, dan denk je ook na over de standplaats en het isoleren van de ombouw. Vaak vinden we ze op een plat dak of tegen de voorgevel van een woning. Bijvoorbeeld onder een raam op het platte dak of vlakbij het balkon.

Je hebt dan het minste te maken met kabels en snoeren. Een buitenunit hangt bij voorkeur echter niet in de volle zon. Dat is de reden waarom je de airco buitenunit wilt voorzien van een geïsoleerde ombouw. Des te warmer de unit, des te meer energie de airco verbruikt.

Deze moet je immers kunnen voorzien van koele lucht. Als de kast op een te warme plaats staat, moet de airco de lucht eens koelen. En dit zie je terug op de jaarlijkse eindafrekening van de energie. Met een bespaar je dus ook op het verbruik. 

Bouwtekening voor een houten kast voor de buitenunit airconditioning

Het is duidelijk dat het zelf maken van een airco ombouw een prima idee is. Maar waar haal je een duidelijk werkschema vandaan? Je wilt liever geen fouten maken in de constructie. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de werking en de levensduur van de airco.

Een buitenunit van de airco wegwerken met een omkasting van hout is leuk om te doen en zeker niet moeilijk. Een airco ombouw bouwtekening downloaden doe je hier. Die hebben wij namelijk al voor je gemaakt. Aan de hand van onze duidelijke zaaglijsten en materiaallijst, weet je precies welke stappen je moet volgen.

 

Buitenunit airco wegwerken met een bouwtekening

About admin

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *