Volière bouwen met een complete bouwtekening en zaaglijst: zo maak je zelf een perfect vogelverblijf

Een volière bouwen doe je natuurlijk het beste aan de hand van een duidelijke tekening. Zeker als je het verblijf wilt uitbreiden met een nachthok.

Zo geef je jouw vogels een veilig en comfortabel onderkomen met voldoende bewegingsvrijheid.

Maar waar moet een goede volière eigenlijk aan voldoen? Welke houtsoorten kun je daarvoor het beste gebruiken en waar vind ik duidelijke zaaglijsten?

In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten als je zelf een volière met nachthok wilt gaan maken.

Wat zijn de voordelen van een vogelverblijf met nachthok?

Een volière biedt veel voordelen. Zeker als je deze buiten in de tuin wilt maken. In tegenstelling tot een kant-en-klaar verblijf, is een zelfgemaakte vogelvolière een stuk goedkoper.

Je bepaalt namelijk zelf hoe groot het verblijf wordt en welke materialen je daarvoor wilt gebruiken. Andere voordelen van een volière zijn:

  • Maatwerk vogelverblijf
  • Nabootsen van de natuurlijke leefomgeving
  • Draagt bij aan het welzijn van volièrevogels
  • Inrichting van de volière zelf bepalen
  • Sneller broeden met een nachthok

Een dergelijk verblijf komt heel dicht in de buurt van de natuurlijke leefomgeving van vogels.

Dit draagt bij aan het welzijn en de algemene gezondheid van de dieren.

Het nachthok biedt de vogels een veilige plaats om te kunnen slapen én broeden. Een buitenverblijf of volière zorgt ook voor levendigheid in de tuin.

Er is namelijk niets zo gezellig als luisteren naar het gekwetter van vogels terwijl je geniet van een drankje op het terras.

voliere maken met een bouwplan

Zelf een vogel buitenverblijf maken met tekening: wat is een goede standplaats?

Voordat je de volière bouwtekening gaat downloaden, is het belangrijk om de juiste standplaats voor het verblijf te bepalen.

Vogels kunnen namelijk gevoelig zijn voor de weersinvloeden. Hierbij kun je denken aan regen, maar ook aan zon en wind.

Een plaats in de halfschaduw is het meest ideaal. De volièrevogels kunnen dan zelf bepalen wat ze prettig vinden.

Zon is nodig voor de nodige vitaminen, maar zorgt er ook voor dat het verenpak gezond en vrij van parasieten blijft.

Bouw het vogelverblijf het liefst met de achterzijde richting het noorden. Zo hebben de vogels namelijk geen last van regen of wind.

Welke vogels zijn geschikt om te houden in een zelfgemaakt verblijf van hout?

Niet elke vogel is per definitie een volièrevogel. Als je zelf een vogelverblijf wilt maken met een bouwplan, dan moet je dus ook nadenken over welke vogels je wilt gaan houden.

Elk ras kent zijn eigen specifieke behoefte. Vogels die zich thuis voelen in een zelfgemaakt verblijf met nachthok zijn bijvoorbeeld:

  • Catharinaparkieten
  • Kakariki
  • Kanarie
  • Rode kardinaal
  • Valkparkieten
  • Glansekstertjes

Natuurlijk zijn de bovenstaande vogels slechts enkele voorbeelden van dieren die je prima in een gezelschapsvolière kunt houden.

Ze zijn rustig van karakter en kunnen over het algemeen heel goed samen worden gehouden met andere vogelsoorten.

Kies je voor een mannetje én een pop? Dan is de kans dat het paartje gaat broeden in het aangrenzende nachthok aanwezig.

Een zelfgemaakte gezelschapsvolière op de juiste manier inrichten

Zelf een vogelverblijf maken van hout met een bouwplan is heel leuk om te doen. Als jouw project bijna klaar is, dan kun je gaan nadenken over de inrichting van de volière.

Ook dit is van groot belang om het welzijn van de dieren te vergroten. Het verblijf moet je in de eerste plaats voorzien van zitstokken.

Deze kun je het beste op verschillende hoogtes plaatsen. De zitstokken zijn bij voorkeur rond en ruw van structuur.

Daardoor slijten de nagels op een natuurlijke manier af. De diameter van de zitstokken kan variëren van 10 tot 15 millimeter.

De buitenplaats voor vogels kun je ook inrichten met diverse plantensoorten. Houd er wel rekening mee dat sommige vogelsoorten vraatzuchtig kunnen zijn.

houten voliere maken

Een plant kan dan in een korte tijd behoorlijk kaal geplukt worden. In dat geval kun je ook kiezen voor kunstplanten. Kies je voor echte beplanting, zorg er dan voor dat de plant niet giftig is voor vogels.

Verblijf voor vogels maken in de tuin: heb ik een bouwvergunning nodig?

Over het algemeen heb je geen vergunning nodig voor het bouwen van een vogelverblijf met een aangrenzende broedruimte. Toch is het verstandig om dit vooraf na te vragen.

De regels kunnen namelijk per gemeente verschillen. Zo kan het voorkomen dat een gemeente bepalingen heeft opgesteld voor het houden van dieren in buitenruimtes.

Het is dus verstandig om eerst te informeren naar de noodzaak van een bouwvergunning. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Waar kan ik een duidelijke volière bouwen en een bouwtekening downloaden?

Een verblijf voor vogels met afgesloten ruimte bouwen doe je niet zomaar. Je wilt immers niets aan het toeval overlaten als het aankomt op de bouwconstructie.

Het vinden van een goede tekening valt echter niet altijd mee. In veel gevallen heb je te maken met buitenlandse exemplaren waarbij de maten in inches worden weergegeven.

Omrekenen kost veel tijd en is daarbij niet zo accuraat als je misschien zou willen. Ook komt het voor dat het gebruikte materiaal niet verkrijgbaar is in Nederland.

Je hebt behoefte aan een stap-voor-stap plan. Gelukkig hebben we al wat voorwerk voor je gedaan.

voliere bouwen met een stappenplan

Hieronder kun je namelijk een zeer duidelijke vogelvoliere bouwtekening downloaden. Het werkplan voorziet je van de juiste afmetingen voor het buitenverblijf en het nachthok voor de volièrevogels.

Ook kun je gebruik maken van handige zaaglijsten en een materialenlijst. De houtsoort die je wilt gebruiken voor het maken van de gezelschapsvoliere bepaal je zelf.

Dat kan hardhout zijn, maar natuurlijk ook vuren of douglas. Hardhout heeft over het algemeen een langere levensduur dan douglas of vurenhout.

Eventueel kun je het hout voor de volière ook behandelen met verf of beits. Behandel echter alleen het hout waar de vogels niet bij kunnen.

Vogels zijn echte knagers en verf en beits kunnen stoffen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld alleen de buitenzijde van de volière of het nachthok behandelen.

meer info klik hier >>

About admin

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *