Een Geïsoleerd Kattenhuis voor Buiten: Creëer een Comfortabel Toevluchtsoord voor je Pluizige Vriend

Het gevoel van warmte en veiligheid is niet exclusief voorbehouden aan mensen; onze harige metgezellen verdienen hetzelfde comfort.

Als je een trotse katteneigenaar bent en je wilt je buitenkat beschermen tegen de elementen en koude winters, dan is dit artikel precies wat je nodig hebt.

Hier gaan we dieper in op het bouwen van een geïsoleerd kattenhuis van Douglas hout, een duurzaam en stijlvol materiaal dat perfect is voor buitengebruik.

Stap 1: Materialen en Gereedschappen

Voordat je begint met de bouw van het geïsoleerde kattenhuis, is het essentieel om de benodigde materialen en gereedschappen te verzamelen. Hier is een lijst om je op weg te helpen:

Materialen:

 • Douglas houten planken
 • Isolatiemateriaal (bijvoorbeeld glaswol)
 • Buitenverf
 • Schroeven
 • Deurscharnieren
 • Hangslot
 • Dakbedekking (bijvoorbeeld dakleer)
 • Plexiglas voor het raam

Gereedschappen:

 • Zaag
 • Boormachine
 • Schroevendraaier
 • Meetlint
 • Potlood
 • Verfkwasten
 • Schuurpapier
 • Veiligheidsbril en gehoorbescherming

Stap 2: Het Ontwerpen van het Kattenhuis

Voordat je begint met bouwen, is het belangrijk om een duidelijk ontwerp te hebben voor je geïsoleerde kattenhuis. Denk na over de grootte, vorm en functies die je wilt toevoegen. Een typisch ontwerp omvat een ingang, een isolatielaag, een raam en een comfortabele rustplaats voor je kat.

Stap 3: Het Snijden van het Hout

Meet en markeer de afmetingen van de panelen die je nodig hebt voor de muren, het dak en de vloer van het kattenhuis op de Douglas houten planken. Gebruik een zaag om de planken op maat te snijden volgens je ontwerp.

Stap 4: Het Bouwen van de Basis

Begin met het bouwen van de basis van het kattenhuis door de vloerpanelen aan elkaar te bevestigen. Zorg ervoor dat de constructie stevig en stabiel is, zodat het huis bestand is tegen alle weersomstandigheden.

Stap 5: Isolatie Toevoegen

Om ervoor te zorgen dat je kat warm blijft tijdens koude nachten, voeg je isolatiemateriaal toe aan de binnenkant van de muren en het dak. Gebruik glaswol of een ander geschikt isolatiemateriaal en bevestig dit stevig.

Stap 6: Het Bouwen van de Deur en Het Raam

Snijd een opening voor de deur en het raam volgens je ontwerp. Bevestig de deurscharnieren en het plexiglas voor het raam. Zorg ervoor dat de deur gemakkelijk kan worden geopend en gesloten, en dat het raam voldoende licht binnenlaat.

Stap 7: Het Dak en Dakbedekking

Plaats het dakpaneel op de bovenkant van het kattenhuis en zorg ervoor dat het stevig vastzit. Bedek het dak met dakleer om ervoor te zorgen dat het waterdicht is en je kat droog blijft, zelfs tijdens regenachtige dagen.

Stap 8: Afwerking en Schilderen

Schuur alle ruwe randen van het hout en geef het kattenhuis een mooie afwerking met buitenverf. Kies een kleur die past bij je tuin of buitenruimte.

Stap 9: Plaatsing en Inrichting

Plaats het geïsoleerde kattenhuis op een beschutte en veilige plek in je tuin. Voeg een zachte en warme ligplaats toe aan de binnenkant, samen met enkele favoriete speeltjes van je kat. Overweeg ook om een hangslot op de deur te installeren om je kat te beschermen tegen ongewenste bezoekers.

Stap 10: Onderhoud en Verzorging

Zorg ervoor dat je regelmatig het kattenhuis inspecteert op eventuele schade of slijtage. Repareer eventuele problemen onmiddellijk om ervoor te zorgen dat je kat veilig en comfortabel blijft.

Met dit geïsoleerde kattenhuis van Douglas hout, geef je je kat een gezellig toevluchtsoord in je eigen achtertuin. Bovendien voeg je een stijlvolle en functionele aanvulling toe aan je buitenruimte.

Geniet van de glimlach op het gezicht van je kat terwijl hij of zij comfortabel en beschermd blijft, ongeacht het weer buiten. Happy bouwen!

Voordelen van een Geïsoleerd Kattenhuis van Douglas Hout:

 1. Bescherming tegen weersinvloeden: Je kat blijft warm en droog, zelfs tijdens koude winters of regenachtige dagen.
 2. Comfort en privacy: Het huis biedt een comfortabele en rustige plek voor je kat om te ontspannen en te rusten.
 3. Duurzaamheid: Douglas hout is van nature duurzaam en bestand tegen verval, waardoor het kattenhuis lang meegaat.
 4. Stijlvolle toevoeging: Het kattenhuis voegt een esthetisch aantrekkelijk element toe aan je tuin of buitenruimte.
 5. Isolatie: Het isolatiemateriaal houdt de temperatuur binnen het huis stabiel en comfortabel voor je kat.
 6. Veiligheid: Een hangslot op de deur biedt extra beveiliging tegen ongewenste bezoekers.
 7. Gemakkelijk toegankelijk: Deuren en ramen zijn ontworpen om gemakkelijk toegankelijk te zijn voor je kat.
 8. Eenvoudige reiniging: Het kattenhuis is gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden.
 9. Zichtbaarheid: Het raam maakt het mogelijk om je kat van buitenaf in de gaten te houden.
 10. Op maat gemaakt: Je kunt het kattenhuis aanpassen aan de behoeften en voorkeuren van je kat.
 11. Versterkte band: Het bouwen van het huis kan een gevoel van voldoening en verbondenheid met je huisdier bevorderen.
 12. Verlaagt stress: Je kat zal minder gestrest zijn door de beschikbaarheid van een veilige schuilplaats buiten.
 13. Voorkomt overbevolking binnen: Als je meerdere katten hebt, helpt het om conflicten te voorkomen door extra ruimte buiten aan te bieden.
 14. Onafhankelijkheid: Je kat kan buiten zijn zonder constant toezicht, waardoor hij of zij meer onafhankelijkheid heeft.
 15. Gezonde beweging: Je kat kan in de buitenlucht rondlopen en spelen, wat bijdraagt aan een gezonde levensstijl.
geïsoleerd kattenhuis voor buiten

Nadelen van een Geïsoleerd Kattenhuis van Douglas Hout:

 1. Kosten: De materialen en gereedschappen voor de bouw kunnen duur zijn.
 2. Tijdsintensief: Het bouwen van het kattenhuis kan veel tijd en moeite vergen.
 3. Vereiste vaardigheden: Je hebt enige doe-het-zelfvaardigheden nodig om het project succesvol af te ronden.
 4. Ruimtebehoefte: Het kattenhuis neemt ruimte in beslag in je tuin of buitenruimte.
 5. Onderhoud: Het huis moet regelmatig worden geïnspecteerd en onderhouden.
 6. Mogelijke afwijzing: Sommige katten kunnen terughoudend zijn om het huis te gebruiken.
 7. Weerbestendigheid: Hoewel Douglas hout duurzaam is, kan het na verloop van tijd enig onderhoud vereisen, zoals het opnieuw schilderen van het huis.
 8. Beperkte mobiliteit: Het kattenhuis is niet verplaatsbaar, dus het moet op een strategische locatie worden geplaatst.
 9. Ruimtebeperking: Als je een kleine buitenruimte hebt, kan het kattenhuis overmatige ruimte innemen.
 10. Onderhoud van isolatie: Isolatiemateriaal kan na verloop van tijd verzakken of verslechteren en moet mogelijk worden vervangen.
 11. Niet geschikt voor alle katten: Sommige katten geven de voorkeur aan volledige vrijheid en kunnen het kattenhuis negeren.
 12. Gewenningstijd: Je kat kan tijd nodig hebben om te wennen aan het nieuwe kattenhuis.
 13. Potentiële schade: Als je kat krabt of bijt, kan dit schade toebrengen aan het hout of andere materialen.
 14. Veranderingen in gedrag: Sommige katten kunnen meer tijd buitenshuis doorbrengen en minder binnen na de introductie van het kattenhuis.
 15. Juridische overwegingen: Controleer of er lokale regelgeving is met betrekking tot dergelijke constructies in je omgeving voordat je begint met bouwen.

Kattenhuis buiten maken met een bouwtekening en zaaglijst.

Een kattenhuis buiten maken doe je natuurlijk met een bouwtekening. Daarmee voorzie je jouw kleine kattenvriend van een veilig en comfortabel onderkomen.

In dit huis kunnen poezen en katten schuilen, lekker luieren of zich verstoppen voor vijanden. Zelf een kattenhuis bouwen van hout is leuk om te doen en zeker niet moeilijk.

Het voorziet je namelijk van alle informatie die je nodig hebt. Ga dus lekker zelf aan de slag.

Waarom is een kattenhuis voor buiten noodzakelijk?

Onze kleine avonturiers verblijven het liefst de hele dag buiten. Regen, wind of kou lijkt katten niet te deren. Toch is niets minder waar.

Buitenkatten hebben wel degelijk een veilig plekje nodig. Bijvoorbeeld achterin de tuin waar niemand ze kan vinden. Hier schuilen ze voor slecht weer en blijven ze weg van vijanden.

Een kattenhuis voor buiten wordt natuurlijk ook gebruikt om lekker in te luieren. Want ook dat doen katten graag.

Een huisje voor je katten maken in de tuin

Een buitenhuis maken voor je katten biedt voordelen in de herfst en de winter, maar zeker ook in de zomer. Zo weet je zeker dat jouw kat een plek heeft om te schuilen.

Bijvoorbeeld wanneer je tijdens slecht weer niet thuis bent. Een doe je bij voorkeur van hout. Dit materiaal laat zich makkelijk bewerken.

Desgewenst kun je het huis ook nog van een kleurtje of een beitslaag voorzien. Op deze manier is het houten kattenhuis ook bestand tegen de invloeden van het weer.

Waar moet ik rekening mee houden met geïsoleerd kattenhuis voor buiten?

In de eerste plaats is het belangrijk om de juiste afmetingen aan te houden. Gelukkig is dat niet moeilijk wanneer je gebruik maakt van een werkplan.

Deze tekening voorziet je van een stappenplan mét de juiste maten en materialen. Naast het bepalen van de grootte van het kattenhok, moet je ook nadenken over de houtsoort.

Een kattenhuis voor in de tuin of op het balkon kun je maken van douglas of vuren. Wanneer je graag een huis wilt bouwen van een harde houtsoort is hardhout ook een prima optie.

Zorg ervoor dat het hout dat je gebruikt goed geschuurd is. Jouw kat mag zich natuurlijk niet verwonden aan eventuele splinters. Ook de plaats van het kattenhuis is belangrijk.

Plaats de opening van het schuilhok altijd uit de wind en weg van de regenkant. Zo weet je zeker dat jouw rover veelvuldig gebruik zal maken van dit luxe onderkomen in de tuin.

Ook comfort is belangrijk. Plaats eventueel een zachte kattenmand of een deken in het kattenhuis. Zo kan jouw poezenvriend zich ook tijdens de koude dagen lekker warm houden.

Bouwtekening geïsoleerd kattenhuis voor buiten downloaden

Ben je overtuigd van de voordelen? Dan is het tijd om zelf een kattenverblijf voor buiten te maken met een bouwplan. Een duidelijke kattenhuis bouwtekening kun je hier downloaden.

Natuurlijk is het plan helemaal compleet. Je hoeft dus niet meer te zoeken naar de juiste afmetingen. De .

Je weet dus precies hoe je de houten planken voor het verblijf moet zagen. Weet je niet precies welke benodigdheden je in huis moet halen als je een kattenhuisje wilt maken?

De bouwtekening is ook voorzien van een materiaallijst. Aan een goede voorbereiding hoeft het dus niet te liggen.

Heb je meerdere katten? Dan is het verstandig om direct meerdere verblijven te bouwen. Op deze manier kan elke kat genieten van een veilig en warm onderkomen.

Zeker als ze graag buiten zijn. Als je zelf een huisje wilt bouwen voor buitenkatten heb je geen jarenlange ervaring nodig.

Dit doe het zelf project is ook geschikt voor dierenliefhebbers zonder technisch inzicht. Het enige wat je hoeft te doen is het volgen van het stappenplan.

kattenhuis maken - geïsoleerd kattenhuis voor buiten

About admin

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *