Omkasting voor een warmtepomp zelf maken met een complete bouwtekening en zaaglijsten

Een omkasting voor een warmtepomp kun je zelf maken. Daarvoor heb je natuurlijk wel een duidelijke bouwtekening nodig. Deze kasten voorzien je van een aantal voordelen.

Ze reduceren het geluid dat de pompen produceren. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de buren. Een omkasting zorgt tevens voor de bescherming van de installatie.

Bijvoorbeeld tegen schadelijke de schadelijke invloeden van het weer. Maar hoe maak je zelf een houten warmtepomp omkasting en waar moet je op letten? Je leest er alles over.

Waarom kiezen voor een houten kast om een warmte installatie of pomp?

Je voorziet jouw warmtepomp of installatie om een aantal redenen van een houten kast. In de eerste plaats om de buitenunit van de pomp te beschermen. Dit verlengt de levensduur.

Een dergelijk systeem is namelijk behoorlijk kostbaar. Zelf een beschermkast om de pompinstallatie maken doe je ook om de onderstaande redenen:

  • Geluiddempende werking

Eén van de voornaamste redenen om zelf een omkasting voor waterpompen te maken is het dempen van het geluid. Deze systemen kunnen namelijk behoorlijk wat geluid produceren.

Dat komt in de eerste plaats om de hoofdunit van de warmte installatie buiten staat. Een waterpomp kan tot 50 db aan geluid produceren op een afstand van 1.50-2.00 meter.

Er is dus een grote kans dat jouw buren gaan klagen over geluidsoverlast. Zeker als je weet dat de toegestane norm op 40 decibel ligt. Natuurlijk wil je ruzie met de buren voorkomen.

Dat kan door de pomp te voorzien van een houten kast. Het natuurlijke materiaal dempt het geluid. Dat heeft niet een positieve invloed op jouw woongenot en op dat van omwonenden.

  • Beschermd de pompinstallatie

Een omkasting voor een pompinstallatie heeft ook een beschermende functie. Een dergelijk systeem is een investering waar je natuurlijk zo lang mogelijk van wilt kunnen profiteren.

Door zelf een houten kast te maken voor een waterpomp, bescherm je het warmtesysteem tegen allerlei schadelijke invloeden.

Daarbij kun je denken aan weersomstandigheden zoals regen, hagel, vorst en sneeuw. Ook bescherm je de pomp tegen beschadigen én schade veroorzaakt door knaagdieren.

Voorbeelden daarvan zijn marters. Deze slimme dieren hebben aan een kleine opening genoeg om binnen te kunnen dringen.

Daar vreten ze aan kabels en kunnen ze onherstelbare schade toebrengen aan de buitenunit van jouw warmtepomp én het interne systeem.

  • Besparen op de kosten

Door zelf een omkasting te bouwen voor de warmte installatie, bespaar je ook op de kosten. In de eerste plaats omdat een kast voor een goede ononderbroken luchtstroom zorgt.

De ventilators van de installatie hoeven daardoor minder hard te draaien. Uiteindelijk bespaar je hiermee behoorlijk op de eindafrekening van de energie.

Daarnaast is het aanschaffen van een kant-en-klare kast voor een pompinstallatie behoorlijk duur. De prijzen lopen uiteen van € 1.000 tot wel € 2.500 euro.

Door zelf een houten omkasting te maken bespaar je dus aanzienlijk op de uitgaven. Dit geld kun je besteden aan andere oplossingen die jouw woning nog duurzamer maken.

  • Mooier aangezicht

Een buitenunit voor een warmtepomp staat meestal dichtbij de woning. Misschien wel in jouw tuin of vlakbij het terras. De unit zelf heeft een praktische functie.

Dat betekent dat er niet direct is gelet op het uiterlijk. Door de unit te omkasten met hout geef je de installatie een natuurlijke uitstraling die perfect wegvalt in de buitenomgeving.

Je hoeft dus niet langer tegen een lelijk metalen kast aan te kijken. Eventueel kun je de zelfgemaakte kast ook nog van een leuk kleurtje voorzien door deze te verven.

Maar, de natuurlijke uitstraling van hout heeft niet zoveel nodig om mooi te kunnen zijn. Een laklaag om het hout te beschermen tegen de weersinvloeden is wel een goed idee.

Waar een bouwtekening voor het omkasten van warmtepompen downloaden?

Een houten kast om de buitenunit van een warmtepomp maken doe je aan de hand van een duidelijke tekening. Op deze manier weet je namelijk zeker dat de kast aan de eisen voldoet.

Voorbeelden daarvan zijn de isolatie en de lucht doorstroom. Met een werkplan weet je precies hoe je stap voor stap een beschermkast van hout maakt voor elke waterpomp.

Dat kan een uitgebreide en grote pompinstallatie zijn, maar natuurlijk ook een compact exemplaar. De omkasting warmtepomp bouwtekening ziet er zo uit:

  • Duidelijke werktekeningen voor de omkasting
  • Diverse houtsoorten
  • Zaaglijsten voor het bouwen van een waterpomp kast
  • Materiaallijst
  • Stap-voor-stap uitleg

Met een duidelijke beschrijving maak je zelf een mooie omkasting voor elk soort systeem. Je kunt gebruik maken van zaaglijsten, maar ook een handige materiaallijst.

Je kunt dus vooral al het materiaal dat nodig is al in huis halen. Zo hoeft jouw doe-het-zelf project geen vertraging op te lopen.

Deze beschermkasten voor warmte installaties kun je zelf maken van verschillende houtsoorten. Kies voor steigerhout, douglas of duurzaam hardhout.

Een houten kast voor de buitenunit van een warmtepomp maak je zelf

Na het downloaden van deze duidelijke werktekening voor het omkasten van een waterpomp, heb je jezelf van een aantal fijne voordelen voorzien.

Je hoeft namelijk niet meer bang te zijn dat jouw installatie geluidsoverlast veroorzaakt. Ook hoef jij je niet langer te storen aan de lelijke aanblik van de buitenunit.

Deze wordt nu afgedekt door een mooie houten kast. En niet geheel onbelangrijk, je kunt een flinke kostenbesparing tegemoet zien.

Je hoeft namelijk niet te investeren in een dure omkasting die je in de winkel koopt. De besparing ga je tevens terugzien op de energierekening.

Een beschermkast van hout zorgt namelijk voor een efficiënte luchtstroom waardoor de warmtepomp nog energiezuiniger wordt.

meer info klik hier >>

About admin

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *